Újabb betűsorozatot kezdtünk nemrég a hazai rendszámok kiadásánál - írja a hirado.hu. A rekordgyorsan elfogyott R betűjelű rendszám után már csak négy betűt lehet felhasználni (S,T, V, Z). Az új, S betűjelű sorozat már meg is jelent.

„Több megoldás is szóba jött, jöhet. Egyrészt kiút lehet a személyhez kötött rendszám, vagyis, ha egy jármű adásvételét követően az új tulajdonos a korábbi autójának az azonosítóját kapná meg. A legegyszerűbb és legolcsóbb a forgalomból véglegesen kivont rendszámok újbóli kiadása lenne. Ugyanakkor ez sem tekinthető véglegesnek, de jelentős tartalék van a lehetőségben” - mondta a köztévé kérdésére Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi igazgatója.

„A területi alapú rendszám Nyugat-Európában már egy bevált rendszer. Előnye például, hogy bármilyen közlekedés szituációban, balesetben egyből beazonosítható, hogy hova tartozik a közlekedő. Ugyanakkor adásvételkor cserélni kellene, hiszen például egy Debrecenből a fővárosba kerülő autóra ebben az esetben szükséges új azonosító igénylése" - tette hozzá a szakértő.

Címkék: kombináció, szám, betű, rendszám, forgalom, autó, gazdaság