A mintegy negyed százada épült szennyvízkezelő telep egyre nehezebben tudta tisztítani a beérkező folyékony hulladékot, ezért volt szükség egy új létesítményre, amely technológiájában és kapacitásában is nagyobb hatékonysággal képes kezelni Kaposvár és az agglomeráció településeinek szennyvizét – mondta Szita Károly a beruházás próbaüzem előtti megtekintésekor.

Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: a környezetvédelmi beruházásnak köszönhetően tisztább vizet engedhetünk vissza a természetbe, és a szennyvíziszapot sem az eddig megszokott módon, injektálással ártalmatlanítjuk, hanem biogázt termelünk belőle, amely a telep energiaellátását nagyrészt fedezi. A károsanyag-kibocsátásunk tovább csökken, így a magyar nagyvárosok között a klímavédelem tekintetében ezután is élen jár majd Kaposvár – emelte ki Szita Károly.

A korszerűsített és automatizált telepen a jelenlegi iszapkezelési technológiát felváltják a hosszú távú környezetvédelmi megfontolásokat is kielégítő, és gazdaságos módon üzemeltethető zárt létesítmények.

Átalakítjuk a szennyvízkezelési technológiát, a mechanikai szűrés mellett hangsúlyossá válik a biológiai kezelés is, amelynek során mikroorganizmusok végzik a tisztítást – mondta Genczler István, a Kavíz Kft. igazgatója.

A szakember kiemelte: a telepnek naponta 100 ezer ember és 5000 vállalkozás 14 ezer köbméternyi szennyvizét kell ártalmatlanítania.

Az új telep augusztustól veszi át a jelenlegi létesítmény feladatát.

Címkék: mérföldkő, szennyvíztelep, videó, gazdaság