Kirakóznak és építőkockákkal játszanak a gyerekek a Mosdósi Mackóvár Óvodában. Jelenleg több mint harmincan járnak a nemrég felújított intézménybe, ahol szintén szükség lenne még óvónőre.

Az állást meg is hirdette az önkormányzat. A polgármester azt mondja: a környéken nincsenek egyedül ezzel a problémával.

- Tudom, hogy a környező településeken is 5 óvónőt keresnek már hónapok óta és ez igen csak nagy gondot jelent - tette hozzá Mosdós polgármestere, Keresztes József.

null

Somogyban több tucat betöltetlen óvónői álláshely van. Országosan pedig csaknem 800. A munkaerőhiány súlyosságát jelzi, hogy több kistelepülésre olyan pályakezdőket is felvennének, akik a nyelvvizsga hiánya miatt még nem vehették át diplomájukat.

Többeket pedig nyugdíjazás után is visszavárnak az óvodák.

- A nyugdíjas szövetkezetünkhöz is egyre több olyan öregségi nyugdíjba ért kollega jelentkezik, akik pedagógiai szakon voltak eddig. Most úgy néz ki, hogy nekik is fogunk tudni munkát adni mert olyan hiány van a területükök - nyilatkozta Nagy Tamás, a Viapan Dologidő projektvezetője.

A legfrissebb felmérések szerint az ovónők átlagáéletkora 55 év körül van, így folyamatosan elöregszik a szakma.

Címkék: óvónőhiány, somogy megye, gazdaság