Ezek a kiemelt területek a megyeszékhely idei költségvetésében is hangsúlyos helyen szerepelnek. A cél, hogy Kaposvár minden szempontból a dél-dunántúli régió vezető városa legyen. Ennek elérése érdekében az élet szinte minden területére kidolgoz, illetve folytat a város valamilyen programot vagy támogatási rendszert - fogalmazott a fórumon Szita Károly, polgármester. Az alábbiakban a beszélgetésen elhangzott célokat, terveket, eredményeket igyekszünk sommázni.

Gazdaságfejlesztés

Az évekkel korábban megkezdett folyamat első eredményei már látszanak, közel már a piacgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság. Kaposváron két évtizedes mélyponton van a munkanélküliség, a város növekvő iparűzési adóbevételei pedig szintén azt jelzik, jól megy a cégeknek.

A bérek tekintetében ugyanakkor még sok a tennivaló. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint ugyanis a somogyi megyeszékhely az adózott átlagjövedelem tekintetében a 16. helyen áll azon a 24-es listán, amelyen a 23 megyei jogú város és Budapest szerepel.

Jóllehet ugyanezen települések között az elmúlt öt évet tekintve Kaposvár produkálta a hetedik legnagyobb növekedését, ezt az átlagon felüli lendületet tartani kell ahhoz, hogy a térségi fizetések valóban emelkedjenek, versenyképesek legyenek.

Ehhez a város a munkahelyteremtő- és bértámogatások kimódolása mellett, egy vállalkozásösztönző környezet kialakításával járulhat hozzá. Ez jelenti a többi között az ipari parkok kialakítását és fejlesztését (idén például a Malom u. - Kertalja u. környékén várhatók munkálatok és úgy tudjuk egy munkáshotelt is kialakítanak majd a Virág utcában).

Sokat javít a megyeszékhely helyzetén a 67-es kétszer kétsávossá bővítése. A Kaposvár - Kaposfüred, és a Látránytól a Balatonig tartó szakasz befejezése szintén a közeljövőben várható.

A legkorszerűbb felszerelésekkel oktatási és innovációs központ is létesül a városban kiegészítve a duális képzés lehetőségeit és folytatódik a vállalkozások igényeihez igazított szak-, illetve felsőoktatási képzések finomhangolása is.

Az ipari jellegű törekvések mellett hangúlyos helyen szerepelnek a város terveiben az idegenforgalmi fejlesztések is. E vonatkozásban reménytkeltőek a tavalyi adatok: a Kaposvárra érkező 100 ezer látogató 2019-ben 40 százalékkal több vendégéjszakát töltött el nálunk, mint egy évvel korábban. Hogy ez a jövőben is így maradjon a volt Csokonai-fogadó, a Nostra, a szentjakabi apátság ás a Deseda kemping fejlesztése éppúgy szerepel a már meg is indított fejlesztések között, mint ahogyan egy négy csillagos szálloda is épülhet hamarosan az új Csik Ferenc Versenyuszoda, illetve a Virágfürdő szomszédságában.

Demográfia gyarapodás

Egyértelmű a cél, bár talán a legnehezebb elérhető: évről-évre minél több kaposvári gyermek szülessen. Évente több, mint ahányan meghalnak. E vonatkozásban is vannak már kézzelfogható eredmények: az elmúlt hat év legtöbb esküvőjét (376) és legtöbb Kaposvárra született gyermekét (485) egyaránt tavaly regisztrálták a statisztikusok.

Ez részben a családbarát kormányzati intézkedéseknek és az azokat megfejelő-kiegészítő kaposvári támogatásoknak is köszönhető. Most újabb 18 pontos program bejelentése várható, ami szintén a gyermekvállalást és -nevelést könnyítheti meg. Ez az újabb csomag azonban nem pusztán anyagiakról szól, hanem például a bölcsődék és óvódák - például műszakos munkaidőhöz igazított - rugalmas nyitvatartásáról.

Egészséges Kaposvár

Azért, hogy 2030-ra Kaposvár legyen az ország egyik legegészségesebb városa, eddig is sokat tett a megyeszékhely. Térítésmentes védőoltások, szabadtéri sportpályák, kicsiknek és nagyoknak meghirdetett ingyenes programok, szűrővizsgálatok segítik az egészség megőrzését. S, bár ezekkel a lehetőségekkel egyre többen élnek, fontos megjegyeznünk, hogy még mindig nem elegen.

A szűrések feltételei ugyan rendezettek és elérhetőek, mégis ezeken jóval alacsonyabb a részvételi arány városunkban, mint az országos átlag. Ez a "hozzáállás" persze a megbetegedési és halálozási statisztikákban is tetten érhető: a legtöbb gond a mozgásszegény életmódból fakad, pedig a lehetőségek adottak, csak az érintettek elszántsága nem.

Klíma- és környezetvédelem, a teremtett környezet védelme

Lehetőségeihez mérten ezen a területen is nagyokat lépett már előre Kaposvár. A régióban egyedülálló módon lecserélt buszflotta, a hozzá kapcsolódó telephely megépítése, a közintézmények energetikai korszerűsítése és Közép-Európa legnagyobb napelemparkjának építése mind egy irány mutatnak: a megújuló energiák használatának és az okos-zöld megoldásoknak az irányába. Ezek ugyanakkor nemcsak a levegő minőségét javítják és csökkentik a város energiafüggőségét, hanem komolyan hozzájárulnak ahhoz is, hogy az országos szinten is alacsonyan jegyzett közüzemi díjakat továbbra is így lehessen tartani.

Kaposvár elkötelezettségét nemzetközi szinten is felvállalja és az országban is igyekszik a környezetvédelmi kezdeményezéseknek az élére állni. Európában a polgármesterek zöld szövetségébe léptünk be, világviszonylatban pedig az Under2 mozgalomhoz csatlakoztunk. Ezek mellett kaposvári iránymutatásokkal hat dunántúli város energiahatékonysági programjának is részesei vagyunk.

A távhőrendszer tavalyi bővítése után most egy biomassza-fűtőmű építése, a kerékpárúthálózat fejlesztése van terítéken, elindul a használt sütőolaj házhoz menő gyűjtése és a kaposvári tömegközlekedés, illetve önkormányzati gépkocsipark elektromos járművekkel történő feltöltése is megkezdődik.

Címkék: demográfia, klíma, gyermek, környezet, bér, munkahely, egészség, támogatás, család, gazdaság, Kaposvár