Jövőre a gazdaságvédelmi akcióterv újabb pontjai lépnek életbe, amelyek az adócsökkentések mellett célzott támogatásokkal segítik a családokat és a vállalkozásokat - írja az MTI a pénzügyminiszter Facebook videója alapján.

Varga Mihály kiemelte, folytatódnak az adócsökkentések, példaként a kisvállalati adó mértékét említette, amely 2020-tól 12 százalékra csökken, és ennek köszönhetően 45 ezer magyar vállalkozásnak mérséklődnek a terhei. A kormány emellett felfüggeszti a reklámadót, amelynek mértéke így 2022-ig nulla százalék lesz, mindez pedig a tárcavezető szerint hozzájárul majd a piac bővüléséhez. Továbbá a szálláshely áfáját a jelenlegi 18 százalékról jövőre 5 százalékra csökkentik, az intézkedéssel 32 milliárd forint marad a turisztikai vállalkozásoknál. Mindezek mellett egyszerűsítik az adóadminisztrációt: jövőre négy különböző járulékot vonnak össze, egy adótípust pedig megszüntetnek.

Varga Mihály, fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Varga Mihály, fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A pénzügyminiszter közölte, a falvakban élő családok mellett a vidéki építőipart is segítik, ugyanis 2020-tól adóvisszatérítést kaphatnak a kistelepülésen építkezők 5 millió forintig. A kormány összesen 15 milliárd forintos tőkeemeléssel támogatja, hogy a vállalkozások könnyebben és olcsóbban juthassanak hozzá a beruházásiakhoz szükséges hiteleikhez.

A kormány célja, hogy több és eredményesebb kutatás valósuljon meg Magyarországon, ezért jövőre 32 milliárd forinttal nő a kutatás-fejlesztés támogatása, továbbá jövőre elindul az öntözésfejlesztési program, amelyben a következő időszakban 17 milliárd forint fordítanak majd erre a célra évente.

Címkék: Varga Mihály, gazdaságvédelmi akcióterv, adócsökkentés, támogatás