A sántosi, illetve a kaposvári Lakics Gépgyártó Kft. évek óta készít szélerőművekhez generátorházakat és egyéb kiegészítőket. Két évvel ezelőtt nagy fába vágták a fejszéjüket: az ipari méretű szélerőművek mellett a háztartásokban is használható 50 kilowatt alatti szélerőműveket akar sorozatban gyártani.

"Mi azt gondoljuk, hogy nagy erőműveket mindenki lát az utak mentén, de egy ilyen nagy erőművet egy kisebb gazdaság nem fog vásárolni magának. Viszont a szél ott is fúj, és úgy gondoljuk, hogy vannak itt Magyarországon olyan kis gazdaságok, akiknek ez rentábilis befektetés lehet." - mondta el a mai prezentáción Horváth Sándor a Lakics Kft. kutatás-fejlesztés vezetője.

A Lakics Kft. üzemcsarnoka
A Lakics Kft. üzemcsarnoka

A sorozatgyártás elindítását hosszas előkészítő és tervező munka előzi meg. A cég nagy hangsúlyt fektet a saját kutatás-fejlesztésre, de a siker érdekében összefogott a Budapesti Műszaki Egyetem egyik cégével és a Pannon Egyetemmel.

"Számunkra azért jó ez az együttműködés, mert konkrét gyakorlati megoldáson dolgozhatunk. Azok az elméleti kutatások, amiket mi akadémiai környezetben, egyetemeken végzünk, azok valahol lecsapódnak egy konkrét termék, jelen esetben egy szélgenerátor, egy háztartási kis erőmű megvalósításában." - árulta el dr. Fodor Dénes a Pannon Egyetem intézevezetője.

A csaknem egy milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési együttműködés jövő év közepéig tart. A szakemberek addigra szeretnék kész állapotba hozni a háztartási szélerőmű prototípusát, és azt követően megkezdeni a gyártási elkészületeket.

Címkék: háztartási, prototípus, szélerőmű, Lakics, fejlesztés, gazdaság