Először learatták a somogyi gabonát, aztán 13 helyszínen összegyűjtötték, Igalban összeöntötték végül Barcson lisztté őrölték a magyarok kenyere búzáját. Idén a tavalyihoz képest majdnem kétszer annyi, 250 megyei gazda csatlakozott a 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági kezdeményezéshez.

Az adományliszt a somogyi szociális és gyermekjóléti intézmények 3000 lakójához, illetve a határon túlra is eljut.

- 10 tonna marad Somogy megyében és 6 tonna átkerül Kárpátaljára. A református szeretetotthon fogja szétosztani - tette hozzá Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei elnöke.

Az adományok célba juttatását a Somogy Megyei Kormányhivatal is segítette. A szervezet ugyanis a szociális intézményekkel és a gazdákkal is szoros kapcsolatban áll.

- Nem azért van, hogy csupán szeressük egymást, hanem azért, hogy munkánkkal segítsük a gazdákat, ez volt a célunk és eddig azt kell, hogy mondjam, hogy az együttműködésünk az tényleg olyan volt ami a somogyi gazdáknak az előnyére vált - mondta Neszményi Zsolt, somogy megyei kormánymegbízott.

A tanúsítványok csütörtöki aláírásával megkezdődik a liszt kiszállítása, amiből leginkább friss kenyeret és kalácsot készítenek majd a pékek.

Címkék: magyarok kenyere, gyűjtés, somogy megye, gazdaság