- Az ENSZ turisztikai világszervezete felmérése alapján az emberek 87 százalékánál a gasztronómia az egy kiemelt szempont, amikor úticélt választ - ezekkel a gondolatokkal indította útjára a csütörtöki konferenciát a Kaposvári Egyetem rektora, prof. dr. Kovács Melinda. Szakemeberek szerint kiválóak a magyar élelmiszer alapanyagok és a feldolgozás változatosságával, minőségével tovább növelhető az értékük.

- A legjobb élelmiszer export az, amit a turista itt megvesz, megeszik és megiszik. Képzeljék el, hogy mennyiért lehet eladni exportra egy palack bort és azt mennyiért veszi meg a turista. Mennyiért lehet eladni mondjuk 20 deka marhahúst és mennyit ér ha ezt megeszi egy jó étteremben - tette hozzá Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Borhi Zsonbor alpolgármester köszöntőjében elmondta, Kaposvár gazdaságának egyik legfontosabb ága az élelmiszeripar és kitörési lehetősége a turizmus. Az élelmiszeripar fejelsztése így mindenki számára előnyökkel jár.

Somogyban a kistermelők kiváló alapanyagokat állítanak elő és gyre több vendéglő keresi őket és termékeiket. A hazai és külföldi turisták pedig pont az ilyen kapcsolódásokat keresik a megye egyik legjobb étteremtulajdonosa szerint.

- A legjobb éttermek, a legjobb piacok, vagy azok a borrégiók, amik miatt érdemes elmenni és meglátogatni egy-egy vidéket. Mi nagyon jól állunk ebben, mert minden adottságunk megvan itt Somogyban és a Balaton mellett, hogy mi egy pár éven belül a világ egyik legjobb gasztronómiai régiója legyünk - mondta Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa.

Fontos azonban ma már azokkal is foglalkozni, akik valamilyen allergiában szenvednek és ezek alapján keresik a megfelelő úti célokat. Számukra nyújt megoldást egy nemrégiban indított weboldal, a menteshelyek.hu, amelyhez több étterem, vendéglő és cukrászda is csatlakozott már..

- Az oldalom három paraméterrel kereshetnek azok, akik helyet keresnek. Tudnak választani, hogy milyen mentességet keresnek, hol keresik ezt a helyet és milyen típusú hely legyen - nyilatkozta Bódi Krisztina, a menteshelyek.hu ötletgazdája.

A konferencián a kaposvári és környékbeli termelők, vendéglősök, élelmiszeripari cégek termékeit is megkóstolhatták az érdeklődők.

Megőrizni a géneket

A Kaposvári Állattenyésztési Napokat felvezető másik konferenciának pedig a klímaváltozás, a mezőgazdasági hatékonyság és a génmegőrzés volt a témája.

Ezen a környezetügyért felelős államtitkár, Dr. Rácz András a kormány génmegőrzési stratégiáját ismertette. A fórumon elhangzott: már csak a változó éghajlat miatt is egyre nagyobb szerepet kapnak a térségi tájfajták, amelyeknek szaporítóanyagait a génbankokban őrzik.

A somogyi campus ezirányú, illetve az őshonos állatok tartásával kapcsolatos kutatásai éppen ezért is kiemelten fontosak.

Címkék: marketing, élelmiszer, kaposvári egyetem, gazdaság