Az országos vállalkozói mentorprogramban olyan cégeket támogatnak, amelyek növelni akarják versenyképességüket. Ehhez különféle szakmai tanácsokat, iránymutatásokat kapnak a vállalkozások munkatársai. A mentorok olyan helyi, már jól menő vállalkozások, amelyek szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek és azokat átadják más cégeknek. Somogyban öt ilyen cég van, köztük a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.

- Cégünk életében tavaly körülbelül egy olyan 50 százalékos forgalomnövekedést tudtunk realizálni, ami nagyban köszönhető az export tevékenységünknek. Szerencsére a vevőink elégedettek velünk. Nyilvánvalóan amíg eljutottunk erre a szintre, addig nagyon sok olyan buktatón kellett keresztül mennünk, amit mi szeretnénk megspórolni a most export piacra lépő vállalkozásoknak - tette hozzá Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerék Kft. gazdasági vezetője.

A programot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve egy kisvállalkozás-fejlesztési alapatvány valósítja meg. A cégeket egy éven keresztül oktatják, támogatják, erősítik.

- Lesz itt speciális tanácsadás, szakértői e- learning, online tananyag, de a mentorok segítségét is szeretném kiemelni. Lesz továbbá - attól függően, hogy külpiaci, vagy beszállítói programról beszélünk - külföldi vásárra való eljutás lehetősége, csapatépítés és beszállítói fejlesztési terv készítése is - nyilatkozta Surányi Róbert, vezető programkoordinátor.

A csütörtöki fórumon Szita Károly polgármester a helyi vállalkozások fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy a következő tíz éves várospolitikai program egyik legfőbb eleme a bérnövekedés elérése Kaposváron.

A program további részleteről a Somogyi Kereskedelmi és Iprakamaránál lehet érdeklődni a megyei programkoordinátoroknál.

Címkék: mentorprogram, vállalkozás, segítség, gazdaság