Nagyon népszerű a kormány új kamatmentes támogatása a gyermekvállalók körében. A tíz millió forintig felvehető, babaváró-hitel varázsát elsősorban annak kamatmentessége adja. Mivel az állam fizeti a kamattámogatást, így az ügyfeleknek gyakorlatilag valóban kamatmentes lesz a hitel, amennyiben legalább egy gyermekük születik.

A kérelem beadásának feltétele, hogy a felek között házastársi jogviszony álljon fenn. A korhatárba is bele kell férni - a házaspár női tagjának 18 (bár ez bankonként változhat, egyes bankoknál, például az OTP-nél ez 21 év) és 41 év közöttinek kell lennie. Elvárás a magyar állampolgárság és lakóhely, valamint az is, hogy a házastársak közül legalább az egyiküknek legyen folyamatos, legkevesebb 3 éve fennálló TB-jogviszonya. A nevük ugyanakkor nem szereplehet a negatív KHR-listán.

Mivel a törlesztőrészlet maximum 50 ezer forint lehet a teljes futamidőre, ezért a kérelmezők jövedelmének minimum ennek a kétszeresének kell lennie, bár ez is bankonként változhat.

A második gyermek után a fennálló tőketartozás 30 százalékát az állam megfizeti, ennek következtében csökken a havi törlesztőrészlet is. A harmadik gyermek után pedig a teljes tartozás letudva.

Fontos tudni, hogy a babaváróval csak egyszer lehet élni, így ha felveszünk 5 millió forintot, akkor a másik öt milliót már nem vehetjük fel utána. Ezért érdemes lehet élni a maximális 10 millió forintos összeggel, mint ahogy azt a legtöbben teszik is. Ez esetben a tőrlesztőnk 20 évre kb. 46 ezer forint körül alakul.

A tölesztőrészlettel egyidejűleg kezességvállalási díjat is kell fizetni. Ennek mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a (a maximális 10 millió forint esetében az első évben ez havi 4000 ezer forint körül alakul.). A gyermek születése utáni 3 éves törlesztési szüneteltetés alatt viszont nem kell kezességvállalási díjat fizetni.

A rendelet azt is megszabja, hogy folyósítási, hitelbírálati és előtörlesztési díj sem számolható fel.

A már meglévő hitel nem jelent kizáró okot. Ez esetben érdemes a babavárót előtörlesztésre használni, hiszen a nulla százalékos kamat miatt egészen biztos, hogy a korábbi hitelt egy jobb konstrukcióval lehet kiváltani.

A babaváró a CSOK-kal is kombinálható vagy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával. Ez esetben, mint önrész szereplehet (ebben a programban a járművek vételárának a felét, maximum 2,5 millió forintot áll az állam).

A hitelfelvételre a szakértők szerint a legoptimálisabb igénylési időszak a terhesség 12-ik hete lehet. Ekkortól ugyanis már kérhető a törlesztés három éves felfüggesztése. A babavárót sokkal könnyebb és gyorsabb igényelni, mint egy jelzáloghitelt, a személyi hiteleket ugyanakkor gyorsaságban nem haladja meg. Ez annak tudható be, hogy bár itt is szabad felhasználású, fedezet nélküli hitelről beszélünk, az igényléshez szükségünk van egy TB-igazolásra, amit előzetesen nekünk kell beszerezni. A hitelkérelmet a banknak 10 napon belül kell elbírálnia. 

A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.

Címkék: babaváró, feltétel, kölcsön, hitel, támogatás, család, gazdaság