Egy 200 hektáros területen, Kaposváron épül fel hamarosan Közép-Európa legnagyobb naperőműve. A 32 milliárd forintos létesítményt egy kínai cég építi. A beruházó már minden engedélyt megszerzett, jelenleg a kivitelezés előkészítése zajlik. A somogyi megyeszékhely számára ez a beruházás újabb mérfölédkövet jelent, annak érdekében, hogy energiafüggetlen várossá váljon - emelte ki az alapkő letételekor Szita Károly, polgármester: "létrejön egy olyan telep, amely tiszta forrásból, a nap erejéből képes kielégíteni egy 50 ezres város teljes villamosenergia-igényét."

Az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László pedig arról beszélt, hogy a magyar kormány a jövőben még tovább növelné az ország napenergia kapacitását: "tavaly az országban 700 megawatt beépített naperőmű kapacitásunk volt. 2022-re ez szám 3 ezer megawattra fog felmenni. 2700 megawattról az energiahivatal már az engedélyt is kiadta. Ennek a 2700 megawattnak egyik eleme az, amit itt majd látni fogunk."

A beruházó kínai cég további energetikai beruházásokat is tervez Magyarországon - mondta a társaság elnöke, Ruan Guang: "szeretnénk a kapcsolatokat tovább erősíteni Magyarországgal. A kaposvári naperőművet egyfajta referenciának is szánjuk. Emellett itt, Magyarországon hoznánk létre régiós központunkat is, hogy innen érhessük el Közép-Európát!"

Úgy tudjuk: a beruházás még az idei év végére elkészülhet.

Címkék: naperőmű, befektető, energia, gazdaság, Kaposvár