67_fejléc hirdetés
2019.06.20 - Csütörtök
Rafael
19ºC / 29ºC
Napos

Kevés nyúlhúst eszik a magyar 2019. Május 30. - Csütörtök 17:47 | Címkék: nyúlágazat, Gazdaság, konferencia, fogyasztás, Kaposvári Egyetem

A belföldi fogyasztás növelése a nyúlágazat legfontosabb célja - hangzott el egy konferencián a Kaposvári Egyetemen.

A 31. Nyúltenyésztési Konfrencia házigazdája, Prof. Dr. Tossenberger János köszöntötte a tenyésztőket, kutatókat és mezőgazdasági szakembereket a Kaposvári Egyetemen. A tudományos nap célja idén is az volt, hogy teret adjon a legújabb eredmények közzétételének, így járulva hozzá az ágazat sikeréhez. A szakemberek már több mint 3 évtizede tanácskoznak a somogyi campuson.

"Azért zarándokolnak el a szakemberek Kaposvárra, hogy megismerhessék azokat az új tudományos eredményeket, eljárásokat, módszereket amelyekkel ennek az ágazatnak a hatékonysága növelhető, jobbá tehető és bizonyos szituációban esetleg a túléléshez is hozzájáruljon." - mondta el a megnyitón prof. dr. Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese.

nyúlkonferencia

A konferencia egyik kiemelt témája a nyúlágazat hatékonyságának növelése volt. Az agrárminisztérium helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás előadásában a mezőgazdaság, illetve ezen belül az állattenyésztés jelenlegi helyzetéről beszélt. A hazai nyúlállomány jelenleg mintegy 1,2 milliós. Mint mondta az egyik legfontosabb cél ebben az ágazatban, hogy a hazai fogyasztást jelentősen növeljék a jelenlegi évenkénti és személyenkénti 20 dekagrammhoz képest.

"Az nyilvánvaló, hogy a nyúlhús sovány, tiszta, fehérjében, ásványi anyagokban gazdag. A nyúl egy szapora állat, friss a hús, jó minőségű, a magyar termelés ilyen szempontból is feltétlen jónak mondható globális, vagy európai összehasonlításban is. Tehát keresett a magyar nyúlhús, úgyhogy várható, hogy a magyar fogyasztók körében is nő a fogyasztás." - összegzett az államtitkár.

Tarpataki Tamás elmondta: a vágóhidak tavaly 305 ezer darab nyúllal többet vágtak le, ami 2017-hez képest mintegy 9%-os növekedést jelent. Az éves feldolgozás szinte teljes egészében külföldön talál vevőre, ezért kiemelt cél a hazai nyúlhús fogyasztás ösztönzése.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás