Markolók, billencsek, úthengerek és megannyi más hatalmas munkagép dolgozik serényen Kaposvártól egészen Látrányig, a kétszer kétsávos gyorsút építésén.

Az R67-es mellett a megyeszékhelytől Mernyeszentmiklósig egy burkolt szervízút épül, Mernyeszentmiklós és Somogybabod között pedig a régi 67-es szolgál majd a párhuzamos közlekedésre. Vagyis, hogy a teherautók, a mezőgazdasági gépek és a kerékpárosok a gyorsforgalmi szakaszról leválasztva biztonságosan haladhassanak.

Az új út meggyorsítja és biztonnságosabbá teszi a közelkedést Kaposvár és az M7-es autópálya, illetve a Balaton között. Ez a tény pedig a térségi gazdaságot fogja erősíteni. Sőt, már a fejlesztés hírére megnőtt a befektetői érdeklődés a somogyi megyeszékhelyen. Erről Szita Károly, Kaposvár polgármestere beszélt egy, a közösségi oldalán közétett videóban. 

Szita Károly

Így zenél az új 67-es út! Már a négysávosítás hírére is megnőtt a befektetői érdeklődés, felkerült Kaposvár a beruházók térképére.

Somogybabodnál 192 méter hosszan az út már a Republic - 67-es út című örökzöldjének dallamait játssza. Ez a próbaszakasz, az egész strófa ugyanis 610 méter hosszan lesz majd hallható, feltéve, ha tartjuk a 80 km/h-t.

A szakemberek mai ott jártunkkor épp a dallamkiosztásokat, a hangszíneket és a ritmust tesztelték. A helyszínen azt is megtudtuk: "ez a burkolatjel-festés úgynevezett kétkomponenses hideg plasztikanyagból van. Azért, hogy a tartóssága és a merevsége minden időszakban megfelelő legyen."

Zenélő utakkal eleddig leginkább Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban lehetett találkozni, ahol gyermekdalok és popslágerek csendülnek fel. Ezeknek a fejlesztéseknek az elsődleges célja a biztonság. Az, hogy az autóvezetők a hosszú egyenes, monoton úton se aludjanak el, illetve csökkentsék a sebességüket.

Címkék: gyorsút, Republic, 67-es, gazdaság