206 millió forint, száz százalékban vissza nem térítendő európai uniós támogatással oldotta meg a városközponti csapadékvíz-elvezetés problémáját Kaposvár MJV Önkormányzata. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék ugyanis korábban számos alkalommal okozott elöntéseket és emiatt károkat a vasútállomás környékén. A mostani fejlesztés része a több mint 181 milliárd forintos Németh István Programnak, amely az évszázad beruházási programja a somogyi megyeszékhelyen.

A Budai Nagy Antal utcában a leeső csapadékvizet három, viszonylag nagy szelvényű zárt csatorna vezette be a befogadó Kapos-folyóba. Ezek a vasúti pályákat keresztezve tartanak a folyó felé. Állapotuk és kapacitásuk a szakemberek szerint azonban nem volt megfelelő a feladat ellátására, ezért a leromlott állapotú vasút alatti átvezetést nagyobb átmérőjű zárt levezetőre váltották ki. A három átvezetés mellé egy negyedik, nagyobb átmérőjű vasbeton csatorna is épült. A csatorna vasúti pálya alatti szakasza látványos munkálatok során, ún. átsajtolással került elhelyezésre. A beavatkozásoknak köszönhetően a közlekedés kulturáltabb és biztonságosabb lett a környéken, enyhültek a csapadékvíz-elvezetés rendezetlenségéből eredő károk, balesetek és veszélyeztetések. A fennálló probléma megoldása egyebek mellett olyan városfejlesztési beruházás elindításának alapfeltétele volt, mint a Kaposvári Közlekedési Központhoz kapcsolódó fejlesztések (felszabaduló területek hasznosítása, buszpályaudvar, állomás épülete), a NOSTRA területe, a Csiky Gergely Színház felújítása és a zöldfelületek rekonstrukciója (parkok, fasorok megújítása).

A „Kaposvári csapadékvíz-elvezető hálózatok kiépítése és felújítása a Budai Nagy Antal utcában” elnevezésű, TOP-6.3.3-15-KA1-2016-00003 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: csapadékvíz, csatorna, gazdaság, eső, Kaposvár