Immár harmadik alkalommal várják a dél-balatoni borok kedvelőit június 14-15-én a Kaposvári Vigasságok terére. A Somogyi Borfesztivál programjáról Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke és Dér Tamás, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere tájékoztatta a sajtót csütörtök délelőtt a kaposvári Vármegyeházán.

Népszerűek voltak már az első két évben is a fesztivált megelőző napon tartott borvacsorák, így idén is már egy nappal a megnyitó előtt, 13-án, csütörtökön megjelennek a dél-balatoni borászok Kaposváron. Ezúttal minden eddiginél több, 10 étterem - köztük vidéki is - jelezte, hogy szívesen látja a borászokat - mondta Biró Norbert, majd a programokkal kapcsolatban kiemelte: a Somogy Megyei Önkormányzat a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezi zártkörű borversenyét. Immár 22. alkalommal dönthet a szakértő zsűri, hogy melyik bor képviselheti majd a következő egy évben Somogy megyét a rangos hazai és nemzetközi eseményeken. Az eredményről még aznap délután a fesztivál megnyitóján beszámolunk.

Idén 16 dél-balatoni pincészet legkiválóbb borait kóstolhatják az érdeklődők, és a hagyományokat folytatva ezúttal is őstermelők hozzák el termékeiket és somogyi sonka és sajt ínyencségeket is kóstolhatnak az érdeklődők. Somogyi pálinkakülönlegességekkel és megyénk iparművészeivel, kézműveseivel is találkozhatnak a Kaposvári Vigasságok terére ellátogatók. A fesztiválhangulatról somogyi- (például a Kultúr Találka és Katz Zsófi) és országos hírű előadók (Korda György és Balázs Klári, a Bagossy Brothers Company, Péter Szabó Szilvia, a Back II Black, a Unique és Wolf Kati) gondoskodnak. A szombati koncerteket követően pedig a Senior együttes húzza a talpalávalót egészen éjfélig.

A dél-balatoni borok bemutatása mellett a borízlés formálása is célja rendezvénynek - mondta dr. Gombos Sándor, aki hangsúlyozta: Somogyban kiemelkedően magasfokú a borászati kultúra, ezért is tartották fontosnak, hogy hagyományt teremtsenek a borfesztivállal. A közösségformáló rendezvényen igyekszenek a somogyi borok fogyasztására inspirálni az érdeklődőket. Maga az esemény azért is különleges, mert egyetlen borfesztiválon sem jelenik meg személyesen annyi borász, mint a Kaposvárin.

Kaposvár fesztiválváros, melyhez szervesen illeszkedik a Somogyi Borfesztivál. Maradandó élményt kínál a rendezvény minden érdeklődőnek, már csak azért is, mert nem kell elmenni a Balatonra ahhoz, hogy jó minőségű borokat lehessen kóstolni - tette hozzá Dér Tamás.

Címkék: borfesztivál, szőlő, Kaposvár, gazdaság