Kaposvár letette a voksát a megújuló energia és a környezetbarát megoldások mellett. Számos iskolája, sportlétesítménye és hivatali épülete mellett 19 darab száz százalékban a város tulajdonában levő épületére telepített úgynevezett HMKE rendszereket, vagyis háztartási méretű kiserőműveket. A beruházás összege 339,87 millió forint, melyhez az Európai Unió 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Többek között a Kodály, a Berzsenyi, a Toponári iskola, a Munkácsy és Táncsics Gimnázium,a Klebelsberg kollégium, több óvoda, a városi fürdő és a kulturális központ tetején is láthatók már azok a napelemek, amelyek villamos energiával látják el az intézményeket. Ezeknek a rendszereknek a lényege az, hogy a háztartás villamosenergia-szükségletét helyben megtermeljék, ezzel csökkentve a környezetbe kibocsátott széndioxid mennyiségét.  A napelemes technológia hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez.

Ez utóbbi pedig kiemelt cél Kaposváron. Az önkormányzat számos olyan fejlesztést valósított meg az elmúlt években, amely a zöld város megteremtését szolgálja. Így például 40 darab sűrített földgázzal működő, modern, környezetkímélő autóbuszt vásárolt, a kommunális szemét feldolgozására modern hulladék-feldolgozó épült, a közvilágítás jelentős része már energiatakarékos, LED-es technológiával működik. A város elektromos autókat is vásárolt és elektromos töltőállomásokat is létre kíván hozni Kaposvár több pontján más pályázati forrásokból. 

A „HMKE napelemes rendszerek telepítése önkormányzati tulajdonú épületekre Kaposváron” elnevezésű, TOP-6.5.1-15-KA1-2016-00007 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: európai unió, napelem, kaposvár, gazdaság