300 millió forintból, 100 százalékos vissza nem térítendő európai uniós támogatással hivatalosan is lezárult a „Kaposvár Kapostüskevári csomópontjának közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztése” elnevezésű projekt.

A Tüskevári csomópont Kaposvár nyugati városrészében, a Kanizsai utca – Jutai út – Vásártéri út – Ipartelepi bekötőút és a tüskevári vasúti átjáró kereszteződésében található, valójában egy elnyújtott, ötágú csomópont, melyet a vasútvonal kettévág. A projekt alapvető célja a helyszín biztonságossá tétele volt, hisz évek óta problémás volt az csomóponton való áthaladás mind a gépjármű-, mind pedig a kerékpáros- és gyalogosforgalom számára.

A beruházás keretében a csomóponti mozgások közlekedésbiztonsága érdekében jelzőlámpás irányítás létesült, mely lámpák működését összehangolták a vasúti átjáró működésével. Haladó- és kanyarodó sávokat alakítottak ki mind a gépjárművek, mind pedig a kerékpárosok számára, gyalogátkelőhelyeket és járdaszigeteket építettek a gyalogosforgalom biztosítására, de megújultak a szegélyek, és az útpálya is, és természetesen jelzőtáblákat is telepítettek, útburkolati jeleket is felfestettek.

Korszerűsítették a csomópont közműveit is: a csapadékvíz-elvezetést, a közvilágítást, a kommunikációs rendszereket. Kerékpárút, illetve kerékpársáv is kijelölésre került, ezek hossza mintegy 260 méter, az újraépített vagy felújított közutak teljes hossza pedig közel 230 méter.

A munkálatok befejeztével egyértelműen könnyebbé vált a csomópont biztonságos megközelítése, a közösségi közlekedési projektelemek fejlesztésével, a korszerű környezet kialakításával nőtt a területen áthaladók komfort- és biztonságérzete.

A TOP-6.4.1-15-KA1-2016-00002  azonosító számú, a” Kaposvár Kapostüskevári csomópontjának közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztése” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Címkék: Tüskevár, biztonság, közlekedés, Kaposvár, gazdaság