A Balatoni Hajózási Zrt. 2019. április 20-án, húsvét nagyszombaton, a balatoni hajózási szezon első hajóútján tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Szent Miklós hajó fedélzetén. Az út során Kollár József, a társaság vezérigazgatója bemutatta az előző évek kiemelt eredményeit, valamint gazdasági mutatószámait.

A BAHART vezetése a 2016-2020 közötti időszakra középtávú stratégiájában fogalmazta meg céljait, amelyek megvalósításán a Társaság azóta is tudatos és következetes munkával dolgozik. A prezentációban a vezérigazgató az ügyfélközpontúság és az erőforrások fejlesztése terén elért eredményeket ismertette. A teljesség igénye nélkül e téren említette: az utasforgalom részletes kielemzésére is alkalmas új jegykiadó program bevezetését a pénztárakban, az utasigényeknek megfelelően optimalizált menetrendet, mind a településeket összekötő személyhajójáratoknál, mind a kompközlekedésben, a meghosszabbított főidényi programhajó kínálatot, valamint a hivatalos hajózási szezonon kívül indított tematikus hajójáratokat. Kiemelte továbbá a BAHART Ügyfélközpontot is, amely az alaptevékenységekhez kapcsolódó egységes ügyfélkommunikációt és ügyintézést biztosítja az utazóközönség, illetve a vitorláshely-bérlők számára.

Az elmúlt 3 évben a BAHART nagyságrendileg 2 Mrd Ft saját forrás felhasználásával folyamatos beruházásokat hajtott végre a személyhajó és vitorláskikötők, illetve a hajóflotta korszerűsítése területén. A jelenleg is zajló stratégiai időszakban újította fel a Társaság a Siófok katamaránt, mely a Balaton egyetlen teljes körűen akadálymentesített hajója lett, a Nemzeti Regatta motorost, mely minden évben az előző évi névadó települési vitorlásverseny győztesének nevét viseli, valamint a Kossuth kompot, mely évről évre komoly szerepet kap a rekordforgalom kiszolgálásában.

A sajtótájékoztatón a BAHART vezérigazgatója részletes tájékoztatást adott az előző évek legfontosabb forgalmi adatairól és gazdasági eredményeiről. Kiemelte, hogy a BAHART 2018-ban ismét rekordévet zárt az utasforgalmat tekintve, hiszen a személyhajózás és kompközlekedés együttes utasszáma november 14-én hosszú évek után ismét elérte a bűvös 2 milliót.

A vitorláskikötői ágazat szintén számos pozitív eredményt tud felmutatni az elmúlt 3 év tekintetében. Ezek közül a Balaton legnagyobb vitorláskikötő-láncának 11. tagjaként átadott alsóörsi vitorláskikötőt, a fonyódi vitorláskikötő átépítését és bővítését, a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat megújítását, illetve a vitorláshelyek bérlésével kapcsolatos ügyfélkezelés BAHART Ügyfélközpontba történő becsatornázását emelte ki a vezérigazgató.

Kollár József vezérigazgató kiemelte: Az utas- és üzembiztonság jegyében felkészített személyhajókkal a BAHART valamennyi korosztály számára élménygazdag hajózási lehetőséget kínáló szolgáltatáspalettával, az utasigényekhez még inkább optimalizált hajóindulásokkal, valamint egy teljes héttel meghosszabbított főidényi menetrenddel és programhajókínálattal vár minden érdeklődőt a 170 napos éves hajózási szezonban.

A nagyközönség számára meghirdetett éves szolgáltatáskínálat alapján több mint 7500 járat indul 21 Balaton parti települést összekötve, csaknem 5300 sétahajóindulás közül lehet választani 17 kikötőben, 2300 gyorshajójárat is igénybe vehető az érintett 5 kikötő tekintetében. Minden bizonnyal idén is kedveltek lesznek az elmúlt évek során jól bevált programhajók is, ennek megfelelően szeptember 1-ig meghosszabbított főidényben 245 bulihajójárat, 104 Varázshajójárat indul majd, és 3 kikötőben Minimax hajóval is találkozhatnak az utazók. Az elmúlt évekhez hasonlóan a BAHART fontos szerepet tölt be olyan kiemelt események vonatkozásában is, mint a Balaton átúszás vagy a Balaton Sound bulihajója.

Címkék: komp, hajó, Balaton, gazdaság