Kevesebb volt a súlyos jogsértés és csökkent a bírságok száma a szezonális élelmiszerellenőrzésen, és javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége - közölte az Agrárminisztérium (AM) az eddigi eredmények alapján kedden az MTI-vel.

A közlemény felidézi: 2019-ben március 25-től április 22-ig, húsvét hétfőig tart országosan a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése, azt a tárca rendelte el, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le.

Az országos akció félidejéig, április 7-ig 1913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során közel ötmillió forint bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva idén több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség - közölte az AM.

A tavalyihoz képest idén kevesebb higiéniai hiányosság fordult elő, több probléma volt a termékek nyomon követhetőségével, amelyet elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek.

A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a vizsgált 9994 hazai és külföldi élelmiszerből 173-at, az ellenőrzött tételek 1,7 százalékát kellett kivonni a forgalomból 2,8 tonna mennyiségben, ezek értéke több mint 1 millió forint. A forgalomból kivont tételek aránya a tavalyihoz képest csökkent: 2018-ban 2,3 százalék volt.

Idén kevesebb lejárt terméket találtak az ellenőrök a vizsgált élelmiszerek között, arányuk nem érte el a vizsgált tételek 1 százalékát. A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (amelybe beletartozik a sonka) között a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgált tétel 0,3 százaléka volt (tavaly 1,5 százalék, 2017-ben 1,7 százalék), amire leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt volt szükség. A számok javulást mutatnak.

Zsigó Róbert államtitkár a közleményben kiemelte: az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata és az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének hozadéka, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége. Mindez annak a célnak a megvalósulása felé mutat, miszerint a kormány az ünnepek idején is garantálni szeretné, hogy kiváló minőségű, biztonságos, egészséges és mindenekelőtt hazai élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára - tette hozzá.

Címkék: ellenőr, húsvét, élelmiszer, NÉBIH, razzia, gazdaság