Erdészek, gazdák, érdekvédők és cégvezetők érkeztek ma az ország minden pontjáról Kaposvárra, hogy részt vegyenek a somogyi campus által első ízben meghirdetett, főként az éghajlatváltozással foglalkozó szakmai konferencián.

- Az elmúlt tíz évben az történt gyakorlatilag, hogy a klímaváltozás és az azzal járó problémák szinte naponta, minden évben bekopognak az ablakunkon, ez azt is jelenti, hogy a problémákat komolyabban vesszük és nyilván keressük a megoldásokat - mondta Prof. Dr. Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese.

Megoldás lehet például, ha a mezőgazdaság szereplői minél természetközelibb módokon próbálnak meg gazdálkodni. Az ebből adódó terméskiesést pedig nemzeti és uniós támogatásokból fedezhetik.

- Nagyon fontos a mezőgazdaságban élő és dolgozó vállalkozások számára, hogy amennyiben ők vállalják a kötelezettségeket, akkor különböző agrár-környezetvédelmi programokban tudnak részt venni és cserébe azért, hogy környezetkímélő módon gazdálkodnak, kompenzációs támogatásban részesülnek - nyilatkozta Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a magyar termelők szervezettsége és versenyképessége még elmarad a nemzetközi vetélytársakétól. Ennek pedig az az egyik oka, hogy hazánkra még mindig az alapanyag-termelés a jellemző.

- Magyarországon az egy egység megtermelt mezőgazdasági terméket a másfélszeresén értékesítik, tehát a hozzáadott érték csekély, ugyanez a szám Lengyelországban 2,5, Németországban 3, Hollandiában több, mint 4 és Belgiumban 5. Tehát a belga egy euró sertésből 5 euró terméket csinál, errefelé kell tartanunk, ezt mindenképpen javítani kell - válaszolta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A konferencián elhangzott Somogyban időszerűen néhány kisebb húsfeldolgozóra, illetve egy nagyobb borászati és egy nagyobb konzervipari üzemre lenne szükség.

Címkék: kaposvári egyetem, klímavédelem, konferencia, gazdaság