- Hiába a sok szoftver ha nincs hozzá megfelelő emberanyagunk, vagy hiába van sok emberünk, ha nem rendelkeznek kompetenciával - ezek a legfontosabb megállapításai napjaink digitalizációs folyamatainak a szakemberek szerint. Okos eszközökhöz könnyedén hozzá lehet jutni, a szoftverek is elérhetőek manapság. Már csak a használókat kell felkészíteni.

- Van egy olyan nemzedék, akik mondjuk úgy, hogy digitális bevándorlók, a negyvenes korosztálytól fölfele, akik már tudják használni, de nem biztos, hogy mindig ki tudják használni és van egy másik nemzedék, a Z generáció, a digitális bennszülöttek. Ők ebbe nőttek bele és sokkal könnyebben használják, azonban elfelejtik nagyon sokan, hogy valójában ők sem tudják jól kihasználni, mert az, hogy valamit tudok használni, nem azt jelenti, hogy értem is - tette hozzá Nagy Imre, a CR Hungary Kft. projektmenedzsere.

A digitalizáció révén a negyedik ipari forradalom zajlik napjainkban. Ma már elengedhetetlenen az informatika használata és rá is vannak kényszerítve a vállalkozások.

- Én azt gondolom, hogy ma, amikor nincs minőségi munkaerő, a cégek küzdenek mindenfajta ilyen jellegű problémával, akkor a digitalizáció az egyedüli megoldás, amiben mindenképpen lépniük kell. A fejlesztés, a digitalizáció a jövő, mindenfajta szempontból - válaszolta Kollega Tibor, a Majuko Soft Kft. ügyvezetője.

A Varga József, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint a somogyi vállalkozások még nem elég felkészültek, de a szervezet minden segítséget megad a felkészülésre akár ezekkel a fórumokkal is.

A kamara segítségével akár 40 százalékos vissza nem térítendő támogatásokhoz is juthatnak a vállalkozások annak érdekében, hogy fejlesszék informatikai rendszereiket.

Címkék: somogy megyei kereskedelmi és iparkamara, modernizáció, okos eszközök, skik, gazdaság