A cégek papíralapú adminisztrációját nemrégiben megszüntette az adóhivatal – hangzott el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatóján. Mára szinte minden ügyet számítógépen keresztül bonyolítanak. Az adóhatóság ezzel a lépéssel is egyszerűsíteni akarta a különféle nyilvántartási bejelentési kötelezettségeket.

- Január elsejétől a gazdasági társaságoknak, illetve a törvényben meghatározott szervezeteknek kötelező a cégkapu használata. Ennek az a lényege, hogy ettől az időponttól csak a cégkapuról beérkezett küldeményeket fogadja a NAV. Természetesen van egy átmeneti időszak, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy záros határidőn belül már tényleg csak az onnét érkező bevallásokat fogjuk befogadni – tette hozzá dr. Bogdán Katalin, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóhelyettese.

A fórumon a cégkapu használata mellett felhívták a figyelmet a személyi jövedelemadóval kapcsolatos idei változásokra is.

- A legfontosabb változás, hogy a személyi jövedelemadó bevallás határideje az egyéni vállalkozók terén is változik, május 20. lett és az egyéni vállalkozóknak is elkészítjük a bevallás tervezetet, de nekik ez nem válik véglegessé, hiszen ki kell javítani, egészíteni ahhoz, hogy bevallássá váljon – mondta Szántó Vilmosné, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóhelyettese.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara rendszeresen szervez ilyen tájékoztató előadásokat, amelyek révén mind a cégeknek, mind az egyéni vállalkozóknak segítenek eligazodni az őket érintő változásokban.

Címkék: somogyi kereskedelmi és iparkamara, nemzeti adó- és vámhivatal, tájékoztató, gazdaság