A hat helyszínes országjáró körút célja a települések cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatainak megosztása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése. Az első konferenciát Kaposváron tartották ma délelőtt. Ezen elhangzott: a somogyi megyeszékhely gazdálkodása és közbeszerzései példaértékűnek számítanak.

A vendéglátó Kaposvár polgármestere Szita Károly köszöntőjében elmondta, a Megyei Jogú Városok Szövetsége annak érdekében kérte a tudásmegosztó konferenciákat, hogy az önkormányzatok mindennapos tevékenységeiket törvényesen végezzék és a felkért szervezetek ebben tapasztalatukkal támogassák őket.

- Jogállamban élünk, a jogszerűség talaján akarunk dolgozni és hál Isten a két szervezetben, a két szervezet vezetőjében is megkaptuk azt a lehetőséget, hogy ezen alapelv figyelembevételével megkapjuk azokat a muníciókat, amelyek elősegítik azt, hogy 100 százalékban így is tudjuk élni az életünket - tette hozzá Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

null

Az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban a megyei jogú városok szövetsége alá tartozó önkormányzatoknál mintegy 60 céget ellenőrzött. A szervezet elnöke, Domokos László elmondta tökéletes vállalat, illetve közpénzköltés nem lehetséges, de az ÁSZ azért van, hogy javítsanak ezen a helyzeten Magyarországon.

- Egy állandó figyelmet ajánlottunk a tulajdonos önkormányzatoknak és az ügyvezetőknek, hogy a jogszabály betartás mellett szintén elszámoltatható állapotot hozzanak, egy vagyonmegőrző, vagyongyarapító magatartást és nagyon fontos és valós, célszerű közszolgáltatást nyújtsanak a leghatékonyabban - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Egy másik fontos terület az önkormányzatok közbeszerzési eljárásainak szabályszerűsége. Az ellenőrző hatóság elnöke, Rigó László közölte, tavaly mintegy 10 ezer közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon és ennek mintegy 40 százalékát az önkormányzatok adták. A somogyi megyeszékhely több alkalommal is kikérte a Közbeszerzési Hatóság véleményét.

Ezzel kapcsolatban a konferencián elhangzott: Kaposvár gazdálkodása és közbeszerzései példaértékűnek számítanak.

- Ezekben az ügyekben úgy érzem, hogy tudtunk segíteni, ezért is van az, hogy a megyei jogú városhoz kötödő cégvilágban, illetve az önkormányzatban jogszerűen zajlanak a közbeszerzések - tette hozzá Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A következő hasonló, tudásmegosztó rendezvény március közepén Debrecenben lesz a térség megyei jogú városai számára.

Címkék: állami számvevőszék, megyei jogú városok szövetsége, kaposvár, gazdaság