Bemutatják az elgondolásokat és a vállalkozásokkal, valamint tudásközpontokkal közösen dolgozzák ki a végleges terveket.

Több mint 20 éves szakmai tapasztalat áll a nagyatádi Büttner Kft. mögött. A sikeres működés és a piacon megmaradás egyik alapja a folyamatos fejlesztés, újítás a cég részéről. Az ügyvezető szerint a hazai kkv-szektorban az innovációs lehetőségek korlátozottak, de azért lehet tenni valamit.

- Innováció alatt én nem kimondottan azt értem, hogy valami nagyon nagy világraszóló találmányt hozzanak létre a kkv-k. Legyen viszont arra lehetőségük, hogy lépésről-lépésre fejlesszék a technológiájukat, a hatékonyságot és minden ilyen lépés innovációnak számít - tette hozzá dr. Büttner Tamás.

Somogyra kevésbé jellemző az innováció. Az elmúlt 5 évben 75 ötlet kapott támogatást, mintegy 10 milliárd forint értékben. A pályázatok elsősorban a mezőgazdaság területét érintették, emellett még a környezeti biotechnológia, valamint a szenzor és műszer technológia kapott pénzt.

Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: sajnos hátul vagyunk, ennek az alapvető oka az az, hogy mi nem egy olyan megye vagyunk ahova dőlt volna a beruházás és a fejlesztési pénz. Ellenben itt nagyon sok kicsi, ügyes és innovatív vállalkozás van.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal most a terület teljes megújításán dolgozik.

Egy országos fórumsorozat keretében mondják el javaslataikat és várják a vállalkozások, tudásközpontok további ötleteit.

- A nemzetközi versenybe való beszállásnak az előfeltétele maga az innovatív gondolkodásmód, úgyhogy mi azért indultunk el egy ilyen országos innovációs fórummal, mert szeretnénk minél több vállalkozással találkozni - válaszolta dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

A kis és középvállalkozások ötleteinek támogatására az idei évben több mint száz milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Címkék: innováció, fórum, kaposvár, gazdaság