A növénytermesztés, állattenyésztés és sajtkészítés mellett újabb különleges mezőgazdasági projekt kínál bevételi lehetőséget rászoruló családok számára a Somogy megyei településen és a kistérségben

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2013-ban rászoruló családok reintegráicóját egyedülálló módon segítő országos modellprogramot indított a Somogy megyei Kastélyosdombón. A program célja, hogy az átmeneti otthonokban élő, illetve onnan önálló lakhatási körülmények közé segített családok a munkaerőpiacra történő visszatérés támogatásával saját lábra álljanak és független, teljes életet élhessenek. A modellprogram keretében végzett szociális családsegítő munkán túl, mára növénytermesztés, állattenyésztés és egy prémium minőségű tejtermékeket előállító sajtkészítő üzem segíti a kitűzött célokat.

A fenti munkaágak sorába illeszkedve, a rászorulók családoknak újabb munkalehetőséget, így bevételi forrást nyújtó, s a modellprogram hosszú távú fenntarthatóságához is hozzájáruló gyógynövény felvásárló- és szárító épület kialakítását is tervbe vette néhány évvel ezelőtt az Ökumenikus Segélyszervezet. Az elgondolás a Magyar Nemzeti Bank 40 millió forintos támogatásának köszönhetően 2018 augusztusára valóra válhatott. Felépült az épület, illetve megtörtént a munkavégzéshez szükséges berendezések, eszközök, felszerelések beszerzése (tároló, mosogatóasztal, csepegtető állvány, daraboló/aprító/csomagoló eszközök, valamint a begyűjtéshez szükséges kaszák, raklapok, rekeszek, metszőolló). Az új épület lehetőséget nyújt a gyógynövények tiszta, megfelelő higiénikus körülmények között történő átvételére, válogatására, darabolására és szárítására. A jelentős tárolókapacitás nagymennyiségű gyógynövény átvételét és tárolását biztosítja.



Az épület kialakításán és berendezésén túl oktatásban részesült a segélyszervezet szociális és fejlesztési központjának egy munkatársa, megtörtént a gyűjtőkkel és a felvásárlókkal való egyeztetés és az engedélyek beszerzése, a környékbeli településeken szórólapokkal hívták föl a lakosok figyelmét a lehetőségre. Az Ökumenikus Segélyszervezet hosszú távú céljai között egy saját, 1 hektáros területen folyó gyógynövénytermesztés megvalósítása, illetve a felvásárlás kapacitásának maximalizálása, teljes állású munkavállalók alkalmazása, további technológiai fejlesztésekbe való beruházás, valamint a gyógynövény feldolgozó üzem minősítésének megszerzése, sőt egy térségi gyógynövénytermesztés és feldolgozás szakirányú oktató központ kialakítása is szerepel.

Címkék: felvásárló, szárító, gyógynövény, Kastélyosdombó, Ökumenikus Segélyszervezet, központ, gazdaság