A „Magyarok Kenyere - 15 millió Búzaszem” program keretében ünnepélyes adományozóünnepséget tartottak 2018. november 23-án Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban. A programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői, valamint Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége térségbeli gyerekeknek adtak át adományokat. A napokban 245 horvátországi magyar gyermekhez és családjukhoz juttatnak el öt tonna lisztet és 860 kg tésztát a szervezők. Idén immár nyolcadszor indult útjára a „Magyarok Kenyere - 15 millió Búzaszem” jótékonysági kezdeményezés, amelynek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül.

A 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból 2018-ban összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy négyezerhatszáz (!) magyar gazda - 2700 határon inneni és 1900 határon túli - felajánlása révén. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2018-ban, a tavalyi 3969 fős rekord is megdőlt. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg. A magyar gazdák által összegyűjtött 565 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 340 tonna lisztet eredményezett, amely közel 80 ezer gyermek ellátását szolgálja.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a gazdatársadalmat összefogva, tagságát mozgósítva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve szervezi a programot. A Magyarok Kenyere - 15 millió Búzaszem program ma már az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős kezdeményezés, amely minden évben határozottan tanúbizonyságot tesz arról, hogy a határon inneni és túli magyar gazdák önzetlenül képesek összefogni a nemes célok érekében.

Címkék: gazda, magyarok kenyere, búza, jótékonyság, gyermek, gazdaság