Bő ötmilliárd forintból okospark, polgárok háza, informatikai központ és egy 200 férőhelyes parkoló épül Kaposváron, a kórház déli tömbjének helyén. A belvárosban készül már az ország első közlekedési központja, a Csiky Gergely Színházat pedig átépítik.

Csupán néhány jelentősebb fejlesztés a 185 milliárd forintos Németh István Programból. Ilyen és ehhez hasonló beruházások több nagyvárosban is elindultak már. Mindegyikben az közös, hogy helyben döntöttek róluk.

"A települések a saját maguk döntése alapján tudtak kialakítani olyan fejlesztési programokat, amelyek a leghatékonyabbak, a legjobbak az adott település számára. Ezt a kormánynak nincs joga felülvizsgálni, nem is akarunk ebbe beavatkozni. Az önkormányzatiság egyik fontos alapelve, hogy autonóm, önálló módon szülessenek meg ezek a gazdasági programok" - mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A pénzügyminiszter erről a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón beszélt. A szervezet elnöke, Kaposvár polgármestere, Szita Károly pedig azt hangsúlyozta: a magyar nagyvárosok a 2010-es adósságkonszolodiáció óta megerősödtek, jól gazdálkodnak. Ez pedig látszik a munkanélküliségi adatokon is.

"Elindult egy olyan folyamat, közös munkánk eredményeként, hogy majdnem minden nagyvárosban nő az iparűzési adó, ez jelzi azt, hogy erődödik a gazdaság és csökken a munkanélküliek a száma" - tette hozzá Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Az adatok tanúsága szerint így van ez Kaposváron is. Legutóbb szeptemberben az elmúlt 18 év legalacsonyabb munkanélküliségét regisztrálta a kormányhivatal.

Akkor a tavalyihoz képest is nagy volt a változás: bő 16 százalékkal csökkent ugyanis az állástalanok száma a megyeszékhelyen.

Vagyis 285-tel több ember dolgozik ma a városban, mint tavaly ilyenkor. Az álláskeresők száma időszerűen 1400-ra tehető.

Címkék: megyei jogú városok szövetsége, tatabánya, közgyűlés, gazdaság