Ez a célja az agrártárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös, maradék nélkül elnevezésű programjának. Egy, a napokban megrendezett nemzetközi konferencián elhangzott, hogy hazánkban évente majdnem két tonna élelmiszerhulladék termelődik, ennek egyharmada a családoknál. Ez azt jelenti, hogy egy főre vetítve egy magyar háztartás 68 kilogrammnyi élelmiszerhulladékért felelős. A szakértők azt mondják: ennek a mennyiségnek legalább a fele több odafigyeléssel megmenthető lenne. A NÉBIH két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az általános iskolákban is szemléletformáló kampányba kezd.

"Játékos vetélkedővel igyekeztünk ráirányítani az iskolák figyelmét erre a kezdeményezésre, és több száz iskola és több ezer gyerek vett részt már ebben a bevezető időszakban is ebben a kampányban. Ezt fenn fogjuk tartani a következő években is, minden év tavaszán lesz egy Maradék nélkül program, ami egy országos vetélkedővel ér véget és a legjobbak egy nyári tábort nyerhetnek a NÉBIH szervezésében." - mondta el kérdésünkre Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

Címkék: étel, kuka, élelmiszer, hulladék, gazdaság