A Deseda nemcsak süllőiről és harcsáiról ismert. A tóban ugyanis szép számmal akadnak kapitális pontyok és rengeteg az apróhal is.

"Rengeteg hal van a Desedába, tehát azt éreztem, hogy bedobom a kosarat és először átkopog a snecik hátán, aztán átkopog a dévérek hátán és amikor leért a kosaram, akkor jön utána a horog és majd valahol, valamikor, valaki megeszi. Ilyen élményeink világversenyeken nincsenek. Nagyon jó víz a Deseda" - mondta Walter Tamás, világbajnok sporthorgász.

A tógazdák azt mondják: a Deseda remek halállománya egyfelől az átgondolt telepítéseknek, másrészt a tó adottságainak köszönhető. A versenyszervezésben pedig már nemzetközi rutinjuk van a kaposváriaknak. Tavaly például világbajnokságot is rendeztek itt.

"Egy biztos, hogy a résztvevőknek tetszett a tó. Nagyon eredményes horgászatot tudtak csinálni, ami azt jelenti, hogy jövőre ismét hozunk ide versenyt, versenyeket, remélhetőleg többet és a hároméves tervben még szerepel minimum két világbajnokság is" - árulta el a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, Kozári Miklós.

A térségi vendégjárást ugyanakkor nemcsak a horgászok élénkíthetik. A város ugyanis a több mint 180 milliárdos Németh István Program részeként 3 milliárd forintot fordít a tó turisztikai fejlesztésére. Ebből a pénzből teljesen átépítik és korszerűsítik a kempinget, illetve sok egyéb mellett megújul a strand, a büfésor; öltözők, vizesblokkok, és úszó stégek épülnek. Kaposfüreden leaszfaltozzák a partra vezető utat és a kilátó tövében vízi játszótér várja a legkisebbeket.

Címkék: deseda, hal, horgász, gazdaság