Két évvel ezelőtt indult el Somogyban a megyei foglalkoztatási paktum. Az előkészítést követően tavaly a képzések kezdődtek el, az idei évben pedig már nagyon sokan elhelyezkedtek, illetve napjainkra már biztos munkahelyük van, derült ki a mai egyeztetésen.

- 443 fő jutott eddig álláshoz, ebből elég sokan sikeresen be is fejezték a programot, tehát tovább foglalkoztatja őket a munkáltató, ezen az oldalon szép sikereket értünk el. A másik oldal, a szakmai vonal, amit a megyei önkormányzat paktum irodája végez, egyeztetéseket folytatunk a munkáltatókkal, munkavállallókkal, próbáljuk őket olyan területen is találkoztatni, amire eddig nem volt példa - tette hozzá Szűcsné Kardos Katalin, a Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktum irodavezetője.

A korábban megkötött hat helyi, azaz települési megállapodásból öt már működik. A megyei 1215 ember képzését, elhelyezését vállalta a program végeztéig.

Összességében a programra csaknem 2 milliárd forint áll rendelkezésre. A pénzből továbbképzéseket, tanfolyamokat tartanak a munkakeresőknek, illetve bér és járuléktámogatásokat adnak a munkáltatóknak.

- A foglalkoztatáspolitikai helyzet javítását tűztük ki célul és ez már eredményesen működik, hiszen több olyan munkavállaló lépett ki a rendszerből, amelyik már úgymond önjáróvá vált és gyakorlatilag saját maga irányítja életét, sorsát és a munkáltatókkal együtt, közösen tudnak a jövőben gondolkodni - mondta Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

A foglalkoztatási paktum végrehajtása 2021-ig tart, addig további több mint 750 munkakeresőt vonnak be a programba.

Címkék: foglalkoztatási paktum, egyeztetés, somogy megye, gazdaság