Elsősorban energetikai korszerűsítésekről van szó, melyeknek köszönhetően az iskolák, sportlétesítmények és hivatalok nemcsak takarékosabban tudnak működni, hanem energiafelhasználásuk egy részét megújuló energiaforrásból fogják biztosítani. Így lesz ez a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskolájánál és a Városi Sportcsarnok Asztalitenisz csarnokánál is. A beruházás összege 430,31 millió forint, melyet az Európai Unió 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatással támogat.

A minél zöldebb Kaposvár megteremtésének érdekében az elmúlt időszakban számos fejlesztés történt: a város 40 darab sűrített földgázzal működő, modern, környezetkímélő autóbuszt vásárolt, a kommunális szemét feldolgozására modern hulladék-feldolgozó épült, a közvilágítás jelentős része már energiatakarékos, LED-es technológiával működik és egyre több a város tulajdonában levő elektromos autó. A Toldi Tagiskolában és az Asztalitenisz Csarnoknál a fejlesztések keretében megvalósul az épületek komplex energetikai korszerűsítése, melynek keretében hőszigetelést, nyílászárócserét hajtanak végre,korszerűsítik a gépészeti rendszert, a központi szellőzőrendszereket és a világítástechnikát. Emellett napelemes rendszert is telepítenek. A megújuló energiahordozó használata így hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez.

A projekt szemléletformáló ereje által az intézmények használói nyitottabbá válnak a megújuló energia felhasználásának témakörében, hiszen közvetlen környezetükben tapasztalhatják meg annak működését, előnyeit. Jelen projekt hosszú távú célja a Kaposváron élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele olyan, a fenntarthatóság növelését és a társadalmi felzárkózást és az egész életen át tartó tanulást elősegítő fejlesztések által, melyek a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges közösségi jellegű funkciókkal és használattal bírnak.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

„A kaposvári Toldi Lakótelepi Tagiskola és a Városi Sportcsarnok Asztalitenisz csarnokának energetikai korszerűsítése” elnevezésű, TOP-6.5.1-15-KA1-2016-00004 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: aszatlitenisz, lakótelep, Toldi, energia, tagiskola, napelem, sportcsarnok, Kaposvár, gazdaság