Mintegy 4,4 milliárd forintot fordít idén a kormányzat gyerekek táboroztatására, aminek köszönhetően eddig is százezrek vehettek részt a nyári vagy évközi programokon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a zalaszabari Gyógyító Szent Erzsébet-táborban.

Rétvári Bence kifejtette: az Erzsébet-táborok elsősorban a Balaton partján és nagyobbrészt a nyári szünetben várják a gyerekeket. Különleges a két gyógyító tábor, Tihanyban és Zalaszabarban. Ez utóbbi helyszínen - ahol betegségből gyógyuló vagy betegséggel élő gyerekek üdülhetnek - a tavalyi 700 után idén 13 turnusban csaknem 900 gyereknek biztosítanak maradandó élményt és kikapcsolódást.

A Szabadics házaspár által megálmodott és működtetett zalaszabari Holnapocska Tábor és a tihanyi gyógyító tábor idén összesen mintegy ezer gyereket fogadott és fogad még a következő hetekben.

Több egészségügyi és szociális intézménnyel együttműködésben érkeztek ide daganatos, diabéteszes, szívbeteg, étkezési zavarral élő, koraszülött, lelki sérült, hallás-, illetve égési sérült, továbbá más betegséggel élő vagy azokból gyógyuló gyerekek. Önkéntes segítők teszik emlékezetessé a táborozás napjait, amelyet 24 órás orvosi és ápolói felügyelet mellett töltenek a gyerekek.

Az Erzsébet-táborokról szóló írásos összegzés szerint ezekben 2016-ban csaknem 90 ezren töltötték az idejüket, tavaly ez a szám meghaladta a 100 ezret, idén év végéig pedig több mint 126 ezer táborozót fogadnak.

A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábornak tavasszal több mint tízezer résztvevője volt, ősszel pedig még nyolcezren táborozhatnak Zánkán kétéjszakás osztálykirándulások keretében. Ugyanezen a két helyszínen tavaly 26 ezer, idén pedig több mint 30 ezer táborozó tartózkodott egy-egy hetet a nyári szünetben, 2500-an közülük határon túli diákok voltak.
Zánkán ebben az évben tíz turnusban összesen ezer család üdülhetett, de az ország 500 településén mintegy 60 ezer gyermeknek vakációs napközi elfoglaltságot is biztosítottak.

Címkék: pihen, tábor, beteg, gyermek, család, Balaton, gazdaság