Az elmúlt 18 év legalacsonyabb júliusi munkanélküliségét regisztrálta a kormányhivatal szakigazgatási szerve. Az egy évvel ezelőtti adathoz képest is nagy a változás, 10,2 %-kal csökkent az állástalanok száma a megyeszékhelyen, vagyis 177-tel több ember dolgozik ma Kaposváron, mint tavaly ilyenkor.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Hivatala szerint ma 1550 álláskereső van Kaposváron, ez az elmúlt 18 év legalacsonyabb júliusi értéke.

A statisztika szerint a nyilvántartott álláskeresőknek a munkavállalási korú népességhez viszonyított hányada 3,6 %-os volt az év hetedik hónapjában, ez kedvezőbb, mint a kaposvári járás, illetve a megye vonatkozó adata. A tartósan (egy éven túl) regisztrált álláskeresők száma egy év alatt 40 %-kal csökkent, s arányuk az összlétszámon belül is megfogyatkozott.

Az iskolázottság szempontjából elmondható, hogy a középiskolai végzettséggel rendelkezők kivételével mindhárom iskolázottsági szinthez – általános iskola, szakmunkás-bizonyítvány, diploma – tartozók száma csökkent.

Szita Károly polgármester a kedvező adatok kapcsán elmondta: Kaposvár a Németh István Program keretében a továbbiakban is rendkívül nagy figyelmet fordít a helyi gazdaság erősítésére és a munkahelyteremtésre. Az iparterületek korszerűsítésével versenyképesebbé válnak a vállalkozások, amelynek eredményeként bővülni, erősödni tudnak. A nagyobb infrastrukturális beruházások – köztük a 67-es gyorsút – előrehaladtával pedig már most megnövekedett a befektetői érdeklődés, így a következő években új munkahelyteremtő cégek telepedhetnek meg Kaposváron.

Címkék: munkanélküliség, németh istván program, statisztika, kaposvár, gazdaság