A Kaposvári Sporthorgász Egyesület minden évben több mázsa 2-3 nyaras potykát telepít a Desedába. Tavaly tavasszal, ugyanakkor a ponytfogó világbajnokság előtt két tonna, 6-8 kilós, megjelölt ponty is került a tóba.

"Ez idézőjelesen turistahalaknak hívott pontyokról beszélünk, mivel ezek nem elvihető méretű halak, hanem bármely szerencsés horgász, aki kifogja köteles ezeket visszaengedni. Szép számmal fogják a horgászaink, bejelentést tesznek róla, mi dokumentáljuk, így nyomon tudjuk követni a súlygyarapodásukat vagy esetleg a hosszanti növekedésüket" - árulta el Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkára.

Haltelepítés a Desedán
Haltelepítés a Desedán

A Desedának azonban nemcsak a békéshal állománya jelentős. Hatalmas harcsák élnek a vízben és egyre több a balin is. Májusban 14 ezer darab, 3-5 centis ilyen felszíni ragadozó érkezett a legendás kaposvári vízbe, a süllőknek pedig a természetes szaporulata is számottevő már.

"Ahogy eddig is szoktuk, a 4-5 mázsányi telepítés megejtettük, viszont egy nagy eredmény az, hogy letettünk 80 süllőfészket és ezeknek a jelentős részében tapasztaltuk, hogy leívott a süllő, utána pedig a keszeg is. Tehát tulajdonképpen ez egy sikeres program volt részünkről a tavasszal" - tudtuk meg Kozári Miklóstól, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnökétől.

Egyfelől a desedai ragadozóállományra, másrészt a tucatnyi, sikeresen lebonyolított nemzetközi versenyre alapozva a honi sportdiplomaták most egy pergető világversenyt szeretnének Kaposvárra hozni. Reálisan ennek a rendezési jogát 2020 környékén kaphatja meg a tó.

Címkék: állomány, kiváló, hal, Deseda, gazdaság