Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ, közölte az egyik magyar játékkereskedelmi cég az MTI-vel. A beszámolóból kiderül, hogy az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, és szintén ennyien 20-30 ezer forintot költenek egy gyermek esetében.

A füzetet, tolltartót, írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada az áruházi és online vásárlást kombinálja. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont. Az alapvető eszközökön felül az iskolatáska az egyik legnagyobb tétel, viszont az általános iskolába járó gyerekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát az idén.

iskolaszer tanszer

Az iskolakezdés költségeibe a megkérdezett családok egyötödénél száll be a munkaadó pénzbeli támogatással, ezért tízből kilenc szülő tudatosan készül a nyári hónapokban anyagilag arra, hogy minden felszerelést hiánytalanul be tudjon szerezni szeptember elsejéig.

A kezdeti kiadásokat csökkenti, hogy a felmenő rendszer alapján az általános iskolások ingyen kapják a tankönyveket. A felmérés szerint ez tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ahol nincs díjmentes könyvosztás, ott jellemzően további 7-15 ezer forinttal számolnak a szülők.

Címkék: tanszer, iskolakezdés, vásárlás, gazdaság