Gumilabda, gumimatrac, jó idő és kellemes vízhőfok. Ezek nélkül szinte elképzelhetetlen egy jó balatoni nyaralás. Egy friss közvéleménykutatás szerint a tó idén elsősorban a fiatalok körében népszerű. A 18-29 éves korosztály csaknem fele tölt itt hosszabb-rövidebb időt.

"Én azért szeretem jobban a Balatont, mert az oké, hogy nem teljesen mély a víz, de én pont azt szeretem, hogy ilyen térdig érő. Jobban lehet benne focizni, és szerintem ez jobb hely arra, hogy játszanak benne." - mondta az egyik balatoni strandon Tolnai Gergely.

A déli part lassan mélyülő medre ugyanakkor a családok számára is ideális választás.

"Nagyon szeretjük, mert gyerekbarát, nagyon sok program van gyerekeknek, a Balaton úgy van kialakítva, hogy nagyon jó a gyerekeknek a fürdéssel kapcsolatban." - árulta el egy Balatonszárszón nyaraló anyuka.

tömeg a balatonon

Szakértők állítják, hogy a magyarok több mint kétharmada belföldön nyaral. A hazai úti célok között a Balaton mellett egyre népszerűbbek a térségi fesztiválik, falusi rendezvények is. Ezeket idén tizedével többen választották, mint tavaly.

"Most már szinte minden település szervez valamiféle vagy gasztro vagy kulturális vagy hagyományőrző vagy sport vagy más programot a nyár folyamán, és ennek többek között az a következménye, hogy most már ötmillió látogatója van nyaranta az ilyesfajta rendezvényeknek. Van, aki csak egy eseményre jön el, van aki ingyenes fesztiválra megy, van aki belépőjegyesre, de az a lényeg, hogy mindenki kimozdul a tévé, meg a számítógép, meg az okostelefon elől, és egy közös élményben van részük a nyár folyamán." - mondta el Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, egy balatonszemesi rendezvényen.

A pénzintézeti felmérésből az is kiderül, hogy a nyaralók fele főszezonban, vagyis júliusban és augusztusban utazik. 10 százalék pedig inkább szeptemberre időzíti éves pihenését.

Címkék: uticél, turizmus, nyaralás, Balaton, gazdaság