A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel.

Kiemelték: először fordult elő, hogy egy negyedévben 200 ezernél több személyautót írtak át.

Az első fél évben 374 ezer volt használtautó-piac forgalma, 14 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

A tájékoztatás szerint a személygépjármű-állomány mindkét utánpótlási forrása, az új autók, valamint az import használt autók piaca bővült. Az újautó-eladások száma az első fél évben 71 ezer volt, miközben a behozott használt autók száma elérte a 79 ezret. Előbbi 29, míg az utóbbi 8 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a használtautó-piacon 2018-ban megdőlhet a tavalyi 686 ezres rekord. Várakozásk szerint a belföldi átírások száma az év végére akár 760 ezer fölé is emelkedhet. A növekedési trendet csupán egy további jelentősebb forintgyengülés tudná érdemben befolyásolni, ami visszafogná a forgalomba kerülő új és használt autók mennyiségét - tette hozzá.

Az autómárkák közül a belföldi használtautó-piacon az első fél évben is az Opel vezeti az adásvételi listát 13,4 százalékos részesedésével. A második helyért a Suzuki és a Volkswagen versenyez, jelenleg a Suzuki áll hajszálnyival jobban 9,9 százalékos részesedésével, szemben a Volkswagen 9,8 százalékával. A Ford a 4. helyen áll 8,3 százalékkal, a Renault az 5. 6,3 százalékkal - ismerteti a JóAutók.hu.

Címkék: használt, autó, piac, gazdaság