A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiltelefonjukat külföldi utazáskor, a hívások száma és az adatforgalom is emelkedett - számolt be az MTI a mobilszolgáltatók adatai alapján.

A magyarországi mobilszolgáltatók statisztikáiból kiderül, hogy míg korábban a hanghívások tették ki a roamingforgalom nagy részét, mára a külföldi adatforgalom is dinamikusan nő. Idén az első fél évben több mint másfélszer annyit telefonálnak roaming helyzetben az ügyfelek, mint 2017-ben, a roaming adatforgalom pedig a többszörösére nőtt ugyanebben az időszakban. A roaming hang, SMS és adatforgalom is emelkedik a nyári hónapokban, de ezek közül is az adatforgalom nő a legnagyobb mértékben.

mobiltelefon

A legnagyobb roaming forgalmat a magyarországi mobilszolgáltatók a szomszédos országokkal, illetve Németországgal, Franciaországgal és Angliával bonyolítják. Az egész évet vizsgálva Németországban a legnagyobb a roaming adatforgalom és a roaming hangforgalom, a roaming SMS-forgalom viszont télen Ausztriában, nyáron pedig Horvátországban a legnagyobb.

Címkék: Mobil, roaming, szolgáltatók, díjak, telefon, gazdaság