185 millárd forint. Ennyi pénzt költhet fejlesztésekre Kaposvár a Németh Istvánról elnevezett programban. A névadás nem véletlen. Ilyen nagyságrendű, hosszú távra tervezett városfejlesztésre ugyanis a XX. század eleje óta nem volt példa. A legendás polgármesternek köszönhető számtalan ma is működő közintézmény és az is, hogy a város valódi megyeszékhellyé vált.

A mai Bajcsy-Zsilinszky utca környéke egykoron jóformán a város szélét jelölte. Az Esterházy család földjei voltak itt, egy magtár és néhány gazdasági épület. Az úgynevezett Meggyes-telket Németh István polgármesterségének második évében, 1896-ban vette meg a város meglehetősen drágán.

A ma a nagyjából a Bajcsy-Somssich-Szent Imre-Kossuth utcák által határolt területet aztán Bereck Sándor, főmérnök-főépítész és Sipos Géza főjegyző segítségével aztán felparcellázáták és közintézményeket építettek oda. Ezekből a gyorsan és tervezetten fejlődő és benépesülő utcákból lett a mai belváros. Hasonló megfontolások szerint zajlik napjainkban a Cseri városrész megújítása, felfrissítése is.

"Ez a városfejlesztési módszer nem idegen a mai nap sem, tehát gondoljunk például a Kisgáti városrész fejlődésére, akkor is a négszáz ágyas kollégium odatelepítésével és az ingyenes telek odaadományozásával indult meg annak a városrésznek a fejlesztése. Ma már nem gondolnánk, hogy húsz éve még egy kukoricás volt." - mondta Kaposvár főépítésze, L. Balogh Krisztina.

A református templom, illetve iskolaközpont, a Táncsics Mihány Gimnázium, a Szent Imre plébénia, a bíróság és a siketek intézete mind Németh István idején épültek.

Évekkel később pedig a Kossuth szobor is a mai helyére került. A helytörténész azt mondja: Kaposvár történetének egyik legjelentősebb polgármestere volt Németh István, aki méltán kapta a városfejlesztő melléknevet.

"Hogyha valami gonosz varázsló kivenné hirtelen a városból azokat a közintézményeket, középületeket, amik az ő polgármesterségének az idején jöttek létre, talá rá se lehetne ismerni erre a városra. Igazság szerint abból a félig még mindig falusias külsejű kisvárosból az alatt a 16 év alatt lett igazi megyeszékhely, amikor ő volt polgármester." - árulta el Nagy Zoltán, helytörténész.

Az 1911-ben elhunyt városépítő nevét ma a többi között emléktáblák, a róla elnevezett fasor, alakját pedig egy szobor őrzi a Berzsenyi parkban. Egyike azon hírességeknek, akiknek arcképe a kaposvári autóbuszok oldalát díszíti.

Címkék: németh, istván, gazdaság, kaposvár