Március közepén adtunk hírt arról, hogy egy Karád környéki 100 hektáros kajszibarackosban a rügyek nagy részét elvitte a fagy. Akkor 10-20 centiméter hó esett a környéken mínusz 15-20 fokkal kísérve.

A kaposvári Gábor Pálinkaház idén 12 különféle gyümölcsből készült sorozattal készült az idei évre és a kaposvári pálinka címet is megkapták. Idén már 40 tonna gyümölcsöt dolgoznának fel, azonban ez nem lesz egyszerű feladat, ugyanis jóval kevesebb gyümölcs termett, emiatt pedig az áruk is jelentősen emelkedett.

"Itt most nagy harcok alakultak ki, az árak miatt. Az a minimális termék, ami megmarad az magasabb áron lesz elérhető. És sajnos ebből következően a pálinka ára is felfelé fog menni. Biztos, hogy ez az év lesz az egyik leggyengébb termésileg." - mondta el a Gábor Pálinkaház tulajdonosa, Simonyi Gábor.

pálinka

Egyre többen foglalkoznak minőségi pálinka készítéssel Somogyban.
A Zimek például megkapta a Kaposvár Kincse címet is. A manufaktúra vezetője azt mondja: mivel a barackosok nagy része a tavaszi hidegben elfagyott, így abból kevés párlat lesz.

"Nagyon durván lecsökkent a sárgabarack. Ott lesznek harcok és lesz áremelkedés. Jelentősen drágulni fog a kihozatal." - tette hozzá Beliczay Zsolt, a Zimek Pálinka Manufaktúra ügyvezetője.

Évente egyébként 5 millió liter pálinka készül Magyarországon. Az egy főre jutó pálinkafogyasztás 3-3,5 liter között mozog hazánkban.

Címkék: drágulás, pálinka, gyümölcs, ár, gazdaság