A kezdő vállalkozások gyakran nincsenek tisztában az adózási szabályokkal, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy olyan szolgáltatást indított el, amiben a támogatásra, segítségre helyezik a hangsúlyt. A hathónapos mentorprogramban való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a tájékoztató levélben található linken, illetve az ügyfélkapu használatával lehet.

Somogy megyében 1 160 adózóval vette fel a kapcsolatot a NAV. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az újonnan alakult vállalkozások élnek a lehetőséggel, 40 százalékuk regisztrált mentoráltként.

nav mentorprogram

A NAV az új szolgáltatását úgy alakította ki, hogy a program alkalmazkodni tudjon a felmerülő vállalkozói igényekhez. A program ideje alatt az adóhivatal szóban vagy írásban tájékoztatást nyújt az adózónak az adókötelezettségről, a teljesítését segítő információk elérhetőségéről. Ez idő alatt az adózó gyakorlatilag bármilyen kérdéssel, problémával fordulhat az ügyintézőjéhez, aki segít többek között a bevallás javításában, kiegészítésében és felhívja a figyelmet az esetleges hiányosságokra is.

A közvetlen segítségnyújtás mellett a regisztrált mentoráltaknak ingyenes tájékoztató előadásokat, „fórumokat” is szervez a NAV. A havonta megrendezendő fórumokon a NAV szakemberei bemutatják az elektronikus szolgáltatások és a különféle adónemek szabályait.

Címkék: mentor, nav, vállalkozás, program, gazdaság