2018. július elsejétől kötelező adatot szolgáltatni a 100 ezer forint áfát tartalmazó, vagy azt meghaladó belföldi adózók közötti ügyletekről kiállított számlákról. Ez a kötelezettség minden belföldi adózóra vonatkozik, aki 100 ezer forintot elérő, vagy azt meghaladó áfás számlát állít ki egy másik belföldi adózó részére.

Nyomtatvány, számlatömb alkalmazásával történő számlázás - kézi számlázás - esetén a számla adatait webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni, ha a számlán az áfa eléri a 100 ezer forintot. Amennyiben az áthárított áfa eléri az 500 ezer forintot, úgy a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást. Az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak is érdemes megfontolni az áttérést a jóval kevesebb adminisztrációval járó számlázó programokra.

Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után továbbítani kell a NAV-hoz. Olyan számlázó programra van szükség, amely alkalmas arra, hogy az adatokat automatikusan továbbítsa az Online Számla rendszerbe.

A NAV ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázó programmal, a hamarosan elérhető Online Számlázóval segíti a vállalkozásokat.

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága az Online Számla rendszerrel kapcsolatos információkról, technikai feltételekről a központi ügyfélszolgálatán (Kaposvár, Béke utca 28.) az alábbi időpontokban tart tájékoztató fórumokat:

- 2018. június 19. (kedd) 13 órától

- 2018. június 21. (csütörtök) 13 órától

- 2018. június 26. (kedd) 13 órától

- 2018. június 28. (csütörtök) 13 órától

Címkék: rendszer, online, ingyenes, fórum, számla, NAV, program, gazdaság