A kamara álláspontja szerint a jobb ágazati jövedelmezőség érdekében több területen is változtatásokat kíván a hazai agrárium. Programjukban az alapoktól kezdik az átalakításokat. Ilyen például a birtokszerkezet, ahol felgyorsítanák az osztatlan közös földterületek megszüntetését. Javaslatuk van a családi gazdaságok önálló jogi személyként való elismerésére és 100 millió forintig azok adómentessegére is. Nagy hangsúlyt fektetnek a hozzáadott értékre is, annak érdekében, hogy a hazai alapanyag minél nagyobb hányada maradjon helyben.

- Egy nagyobb borfeldolgozó a Dél-Balatonon megkétszerezné a borvidék árbevételét és ugyanez tapasztalható lenne gyümölcsben, gabonában, olajos magban hogyha ezek a feldolgozók megépülnének. Emellett ácsingózunk azon, hogy Somogy állattenyésztése nem túl erős. Ez csak úgy lendíthető fel hogyha vágóhidak és feldolgozók épülnek - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

Az ágazat versenyképességének fenntartása és enövelése érdekében a kis gazdaságoktól kezdve a nagy feldolgozókig szükség van az összefogására és az együttműködésére.

- Ahhoz, hogy a hagyományos, nagy magyar élelmiszergazdasági termékpályák tartósan megmaradhassanak abban a súlyos, globális versenyben, ami kialakult, arra van szükség, hogy a termékpálya szereplői együttműködjenek. Erre meg kell találniuk valamilyen formában saját maguknak a megoldást - tette hozzá az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke, Éder Tamás.

A magyar cégek ugyanis bár kiváló minőségű termékeket állítanak elő, mennyiségben mégsem tudják felvenni a versenyt sem a nyugati, sem az ázsiai vállalkozásokkal. A gazdák esetében a szövetkezés biztosabb piacokat, stabilabb átvételi árakat és esetenként csökkenő alapanyagköltségeket jelentene.

Címkék: nak, kamara, agrár, gazdaság