Az egyik balatonszárszói étterem tulajdonosa jó szezont remél idén, csakúgy mint a többi tóparti vendéglátós. Leginkább sok vendégben és a jó időben bíznak. Azonban szerinte egyfajta személetváltásra is szükség van.

- A valamikori értékrendje az embereknek és a fogyasztási szokása átalakult. És most egy új generáció nőtt fel. Egy vendégkör kiöregedett. Új fogyasztási szokások, új értékrend van. Későn kelnek az emberek. Későn indul az ebéd - mondta a Kálmán Imre Étterem vezetője, Tóth László.

Csak a Balaton déli partján nagyjából háromezer élelmiszerüzlet, kisbolt, büfé, illetve étterem működik. Ezek száma tíz év óta folyamatosan csökken. Ennek oka a mára már aggasztóm méreteket öltő munkaerőhiány is.

- Továbbra is hiányzik a gyakorlattal rendelkező önálló munkavégzésre képes szaképzettséggel rendelkező felszolgáló, szakács, bolti eladó. De természetesen minden területen tudunk alkalmazni - foglalta össze a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének megyei társelnöke, Kertész Rezső.

A KISOSZ megyei szervezete idén 28. alkalommal hívta össze az induló turisztikai szezon előtt a kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozókat. Őket ma a várható hatósági ellenőrzésekről is első kézből tájékoztatták.

A fórumon az új jövedéki szabályokról és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos változásokról is szó esett.

Címkék: kisosz, balaton, szezon, gazdaság