A szakemberek rendszeresen gondoskodnak a bokrok növényvédelméről is. Azaz, megelőzik hogy a puszpángmolyok végzetes kárt tegyenek bennük. Ezek ugyanis rendkívül agresszív károkozók. Néhány éve például Várdán okoztak hatalmas pusztítást.

- Egy nagyon agresszív kártevő, a Távol-Keletről érkezett, és addig pusztítja a növényt, amíg zöldrészt talál. Ha eltűnt a zöldrész, nincs párologtatás, nincs vegetáció, akkor a növény kipusztul - mondta egy mai sajtóeseményen Tóth István, a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja.

null

A kaposvári parkokat azonban ez a veszély nem fenyegeti – erről a szakember tájékoztatta a város polgármesterét. Köszönhetően annak, hogy a közterületeken található növényeket gondosan ápolják. A több tízezer fát és bokrot azonban nemcsak növény-egészségügyi szempontok szerint gondozzák a városban.

null

- Azt szeretném kérni a kollégáimtól, hogy továbbra is figyeljünk a rendszeres növényápolási munkálatokra, például a zebrák környékén ne féljenek visszavágni a cserjéket a jobb kilátás érdekében - tette hozzá Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A puszpángmolyok és egyéb kártevők ellen használt növényvédőszerek ugyanakkor emberre és például a kutyákra egyáltalán nem veszélyesek.

Címkék: puszpángmoly, védekezés, kaposvár, gazdaság