A méhek a napálláshoz igazodva tájolják be magukat, majd egyre messzebbre merészkednek és utána kezdik el a hordást. Igaz, most nem nagyon tudnak miről hordani. Néhány nap alatt szinte teljesen elvirágzott az akác. A korábbi repcevirágzáskor pedig még nem voltak elég erősek a méhcsaládok a márciusi hideg miatt.

- Repcéből valóban nem lett annyi, mint amire számítottunk. Akácon viszont amikor kipörgettük a repcét akkor egy jó darabig úgy nézett ki, hogy nem indul be az akác. Nem volt egyáltalán nektárképződés - mondta Bíró Márton, méhész.

Ráadásul a különféle növények virágzása sok helyütt összeért, így a méhek kevesebb virágot tudtak beporozni. Ennek hatása majd csak később, a gyümölcsök mennyiségében lesz mérhető.

A fogyasztói árakban biztosan nem lesz változás az eddigi kevesebb termés miatt. A somogyi méhészek két nagy, nektár adó növénye azonban még javíthat az idei helyzeten.

- Nálunk itt a napraforgó inkább virágport adó növény, ami inkább a népességnek a beetetéshez és beteleléshez kell. Amire nagyon vágyunk, itt a Zseliscégben az az ezüst hárs. Szeretnénk ha jól sikerülne, az előjelek itt bíztatóak. A családok robbanásszerű állapotban vannak - tette hozzá Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke.

Somogyban egyébként egyre népszerűbb a méhészkedés. Jelenleg nagyjából ezren foglalkoznak vele. Országos szinten, egy átlagos évben 30 ezer tonna mézet készítenek a honi méhészek. A magyar méz nagy része exportra megy. Leginkább Franciaországba, Németországba, Olaszországba és Ausztriába.

Címkék: zselic, repce, akác, méz, helyzet, gazdaság