Egy mai fórumon mások mellet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei mondták el az idei év szabályváltozásait és azt, hogy mire számíthatnak a vállalkozások a következő hónapokban. Szóltak az elektronikus kapcsolattatrtásról, valamint a várható helyszíni ellenőrzésekről.

- Ezek az ellenőrzések a számla, a nyugtaadásra, az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek vizsgálatára, a foglalkoztatottak bejelentésére, a termékek eredetére terjednek ki. Emellett az ellenőrök forgalmat is számlálhatnak bizonyos helyeken - mondta a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense, Poszovácz Gabriella.

A jövedéki terméket, azaz például az alkoholt árusító kiskereskedőkre vonatkozóan tavaly nyáron léptek hatályba az új jogszabályok.

- Ami lényeges a kiskereskedőket érintve, hogy jövedéki terméket kizárólag adóraktárból, kisüzemi bortermelőtől, jövedéki engedélyes kereskedőtől vásárolhatnak. Valamint egyéb speciális esetben, amit a NAV előre engedélyez, akkor más kiskereskedőtől, más helyről is lehet jövedéki terméket beszerezni - foglalta össze a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának jövedéki ellenőrzési osztályvezetője, Lampert László.

A népegészségügyi jogszabályokban is történtek változások. Ilyen a hulladékgyűjtés és szállítás, a dohányzóhelyek és egyéb biztonsági előírások jelölése. A vállalkozások itt is szigorú ellenőrzésekre számíthatnak.

- Továbbra is kiemelt ellenőrzési terület a nemdohányzók védelmére való előírásoknak a betartása, a kémiai biztonsági szabályoknak az érvényesülése, illetve az elmúlt évben hatályba lépett legionella kockázat vizsgálata, felmérése, illetve most már az első monitiring vizsgálatoknak az értékelése - árulta el a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetője, dr. Fadgyas Erzsébet.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan szervezi az ilyen és ehhez hasonló tájékoztató jellegű előadásait. Céljuk, hogy naprakészek és tájékozottak legyenek a megye vállalkozásai.

 

Címkék: vállalkozás, nav, ellenőrzés, gazdaság