A kutatóknak sikerült mesterséges környezetben is szaporítaniuk egy rendkívül veszélyeztetett rágcsálót. Az ürge a tápláléklánc fontos eleme, ám egyre kevesebb helyen él. Így elengedhetetlenné vált a szaporításuk. 

 - Befogtuk az állatokat ennek a Life programnak a keretében és hosszú engedélyezési folyamatnak köszönhetően és itt úgy megszelídítettük őket, hogy az emberi stressz ne okozzon gondot és szaporodhassanak - mondta a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára, Prof. Dr. Altbacker Vilmos.

Az ürgéket a kinti környezethez is hozzászoktatják, majd a Balaton Felvidéki Nemzeti Parkba viszik őket. Ennek a programnak a parlagi sas és a kerecsensólyom táplálékbázisának a fejlesztése a célja.

Az unió által is támogatott programban a kerecsensólyom és parlagi sas táplálékbázisának fejlesztése a cél.
Az unió által is támogatott programban a kerecsensólyom és parlagi sas táplálékbázisának fejlesztése a cél.

- A parlagi sasfészekből össze gyűjtött maradványokat 35 évre visszamenőleg kielemeztük. És ennek az eredménye is alátámasztotta, hogy míg a 80-as években a parlagi sas élelmének 7 százalékát tette ki az ürge mára ez a szám 0,03 százalékra csökkent - tájékoztatott a Kaposvári Egyetem dékánhelyettese, Dr. Bokor Árpád.

A rendszerváltás után eltűnt legelőkről csaknem 1 millió állat hiányzik ma. Köztük számos kisrágcsáló. Mivel beszűkült az élőhelyük, számuk is töredékére csökkent. Ezért is fontos ez a program, amelynek keretében évente 50 kis ürgét engednek vissza a természetbe, ezzel pedig újabb madárállományokat menthetnek meg a kutatók és a természetvédők. 

Címkék: ürge, egyetem, gazdaság, kaposvár