A használt lakások piacán is jelentős volt az áremelkedés a fővárosban és a nagyvárosokban az elmúlt egy év alatt, de a drágulás üteme folyamatosan csökken - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatornán pénteken.

Budapesten csaknem 20 százalékkal nőtt a használt lakások és házak átlagos négyzetméterára. Ugyanakkor a fővárosban 30 millió forintnál van a lélektani határ, ami fölött már sokkal kevesebben keresnek ingatlant - hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, hogy a vásárolni szándékozók háromnegyede ez alatt az ár alatt keres.

A 30 milliónál olcsóbb ingatlanok átlagos négyzetméterára 20 százalékot meghaladó mértékben nőtt, míg az ennél drágábbaknál átlagosan 14-15 százalékos volt az emelkedés. A szakértő kifejtette, hogy sokkal nagyob ütemben növekedtek a lakások ára, mint az emberek jövedelme, ezért megnőtt az állami támogatások jelentősége a lakáspiacon. A lakások körülbelül felét hitelből veszik meg, miután rendkívül alacsony hitelkamatokkal kalkulálhatnak a vásárlók.

Címkék: drágult, használt, lakás, gazdaság