- Ilyen mértékű építkezés még nem volt Magyarországon - emelte ki a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáér felelős tárca nélküli miniszter. Süli János, a Vállalkozók Klubjában, pénteken Kaposváron azt is elmondta: a beruházás során a reaktorépületekhez 6 millió köbméter föld kitermelésével egy 17 méter mély gödröt ásnak majd.

A két új blokk pedig egyenként egymillió köbméter betonból épül meg. Az építkezéshez csaknem 8500 szakmunkásra lesz szükség, így a kivitelezők a kaposvári cégekre is számítanak.

- Az útépítéstől kezdve a közműépítésig szükségünk lesz szakemberekre, de az informatikusokat is várjuk - tette hozzá Süli János, tárca nélküli miniszter.

A kaposvári Vállalkozói Klub most mindenben igyekszik segíteni a helyi cégeket, hogy felkészüljenek a munkára.

- A cégvezetőkkel való egyenkénti beszélgetésen a konkrét beszállítási lehetőségekről szeretnénk tárgyalni, úgyhogy a mai Vállalkozói Klub minden eddiginél gyakorlatiasabb lesz - mondta az esemény előtt Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő.

null

A fórumon Kaposvár polgármester, Szita Károly, azt mondta: az ország energiafüggetlenségéhez nagymértékben hozzájárul majd a paksi beruházás.

- A beruházásnak köszönhetően saját lábunkra tudunk állni, ami az energiaárakat illeti és közelebb kerülhetünk az energiafüggetlenséghez - mondta Szita Károly.

Paks 2 reaktorépületeinek kivitelezési munkái legkorábban a jövő év végén, 2020 elején kezdődhetnek meg.

Címkék: süli jános, paks 2, vállalkozói klub, gelencsér attila, szita károly, gazdaság